Friday, December 31, 2010

INTI MVP BASKETBALL CAMP.

Oleh sebab minatkuu yg mendalam dalam Basketball, aku pun join-lah kem nih walaupun kne bayar RM120 dan darjah ketersampaian yg sukar. jadi, inilah ap yg blaku disana.Cme, sori ta banyak gambar. tade masa nk amek.jadual ketat sangat.nk solat pun curi masa...

LOKASI : Inti UC, Nilai, Negeri Sembilan
TARIKH : 20 disember - 22 disember 2010

HARI PERTAMA.

aku sampai 8.00pagi bersama ayah aku dari cheras.sampai2 jmpe dengan 3 org yg dah sampai. Juhairi dan Syafiq dari SOKSEK, Joshua dari subang. kemudian daftar.kalau ikut kertas dapat 2 jersey n 1 baju rasmi kem, tp dapat 2 jersey je.tapi tambahan: botol air, milo, 7up revive 3 tin.ok la....

1st training. kami warm up macam biasa.then, the training started at 10.00 am.
ok, there are 3 basics skills in basketball

  1. Shooting
  2. Passing
  3. Dribbling
SHOOTING


do jump shots at these five points.
then, kami diajar untuk aim ring.bukan board.kami lebih diajar untuk melakukan jump shots ber banding bank shots. perkara paling penting dalam shooting adalah jauh, kuat dan tinggi. then, u can score.

PASSING.
macam2 pass kami belajar. chest pass, bounce pass, overhead pass, behind the opponent pass. manyak dan memenatkan

DRIBBLING
tanak cite ar,sbb aku failed dalam dribble.teruk kowt..ahaha....

lepas blajar basic skills, kami ada game yg di panggil KILL OR SAVES. ak kekok nk main sebab ta penah wat. keputusan nya.ak kalah la apa lagi...

petang kami tengok video basketball. pas2 jumpa coah siew. bekas coach basketball malaysia. dy ajar macam2..lepas tu kami ke court. ad training lg. kali ni pown ad game gak. dy bagi 10 try tuk free throw. then, bape kte boleh buat. aku dapat 7/10.ok la....sbb paling banyak orang lain dapat pown 7. ok la...haha...

malam, santai.ad cam explorace la...pecah kpd group.then caik info tentang basketball.

HARI KEDUA.

conditioning. camner nk bina muscle, nk lompat tinggi supaya boleh dunk. itu sume dy ajar.ta penat tapi perit. badan jadi sakit...push ups, sit ups, jumping, crunch, etc..

kemudian kami main 3 on 3. team aku terdiri daripada aku, bavindran(player selangor), eugene (player subang jaya). kami kalah semi final. geram betul...jump shots terakhir ta dikira. pas2 kalah sebab bavindran tu  free throw dy ta masuk.

sampai la ke tengah hari, makan. lepas 2 kami di tunjukkan tentang rules baru yg diupdate oleh FIBA. ok...makin best sekarang niyh. kemudian, petang. trainning. kali ni cara nak jadi centre plak. gud3...ak suka.haha.. kemudian, ad lagi satu game. LAY - UPS. peserta diberikan 1 minit tuk lari post dan lay up.pastu ulang2...dy kata sekurang - kurangnya 6lay ups. Alhamdulillah aku dapat 8. kecewa jugak la sebab lay up last ta masuk.pa2 yg menang game niyh dapat 9 lay ups...kecewa...sob..sob...sob...

malam, ta wat pape, nutrition for basketballers. tape abaikan.sbb di ta terangkan pown betul2. dy soh dak caik. then, bla....ta paham aku...

HARI KETIGA

match. 5 on 5. huh. first game lawan team kuat tp penah kalah kan time lawan 3 on 3. tp malang bagi kami. bavindran bertindak sorg dengan bermain seorg diri. tanpa pass kepada kami team mates nya..then, kalah la. aku dapat score 2 points jew.kecewa.,bakat ta dapat di tonjolkan.
abis game, penyampaian hadiah. aku dapat 2nd runner-up tuk overall..ok la..syukur Alhamdulillah..
balik...

BALIK paling ta best. memenatkan.start naek bas, pastu komuter, pas2 bas. bru sampai JB. komen skit tentang stesen bas kt seremban. teruk siut...sorry ar org seremban tp menyedihkan. ingat aku tade duit ke nak naik bas.ak naik sebab terpaksa.kalau tau, lebih baik ke bukit jalil jew.caik bas kt sana!

Saturday, December 11, 2010

THE END.

hmm..... stelah sekian lama aku ta meng-updatekan blog ini, at last. ak update gak.stelah dkt 9 bulan kowt. kalo makcik pregnant 2, da nk due da..hahaha....blog ini di-update smpena berakhirnya hidup ak sebagai pelajar sekolah. sediyh kowt. pergh......sob...sob....sob....
ap yg aku dapat rangkumkan utk sebulan terakhir ak diSAMURA.....

aku malas nk gi jauh-jauh, jd ak start ngan raye haji lah yeh,

HARI RAYA AIDILADHA 1431H

wohooo.....first time ak raya tanpa seorg ahli keluarga pn di
sisi. sedeyh memang sedeyh, tp ble da ramai2. seronoook!!!pagi2 gi qiamullail dlu, alhamudillah...syukur dapat laksanakan qiam dgn sempurna.
paginya.sume ngantuk.tp raya punya pasal,bangun gak. lagi2 ble ustaz amran datang aspura an.ish2....takbir di sekolah...sayu....sob..sob...sob....
ustaz mujib ketuai takbir raya. pastu ustaz gak yang bace khutbah raya. kesian uztaz, tersasul - sasul bace khutbah.tape uztaz, setahun sekali.
aiso, s/u badar yang berjaya
kalau aku kate aku sedih. mamat pakai baju hijau ni lagi sedih kowt. jauh dari parents, dah la dari perak. patut cam nak nanges jew addin.
makan, haha...sedap.macam masakan atok(tp atok nyer lagi sedap!)
inilah lauk yg kami makan. ketupat. rendang. sambal kacang. kuah lodeh.air, teh O


kemudian kami pon pergi untuk berkorban, ada 3 ekor. pengetua kate tuk dapatkan 0.39 kne amalan banyak. jadi, tu yang sampai 3 ekor tuh.

before
and after...
tamat seharian tu dengan penatnya. trutama aku, lolai, ng aiman pingu. tapi pengalaman beraya di skola sangat best.....ta sume org bleh dapat!

seterusnya, ta banyak benda aku buat, yg aku igt. ad solat hajat. alhamdullilah ramai yg datang.dari pantai timur pn sanggup datang. berkorban demi anak. jasa mak ayah susah nk balas kan?? then, SPM start. satu demi satu paper aku tempuh.susah memang susah tp ap boleh buat. berdoa je la....kte ckg rozlan,skarang ni dah bukan tugas kite...tawakal....ok

OUTING TERAKHIR SEBAGAI PELAJAR SAMURA.
haha....plan asal, nk gi cc murtabak jew.tp bacak excited nk kalah lawan FIFA 10, dy ajak gi bandar.

meet bacak. from diamond bay

mereka yang outing ng aku untuk kali terakhir. from left: bacak(teluk intan), memot (kepong), lowlie(ipoh), emet(pokok sena), azman(johor bahru).*tiada dlm gmba: azfar( johor bahru),ganu(kuala terengganu)

memot blanja pizza. huhu...thanks memot!

BGPians.mne dollah???

perjalanan pulang.jam menunjukkan 2.30 petang

hoho. pakcik guard ni berjasa. dy tandakan kad outing kali terakhir. tepat jam 2.50 petang!
ni la last time aku pakai baju korporat
sebenarnya banyak lagi benda2 pelik aku wat last2 niyh. cume ta mampu nk cite.haha....tp aku letak dlm kpale otak aku tuk dijadikan kenangan.....

8th DISEMBER 2010.
mereka banyak berjasa dengan kami trutama JF061.trimas ckg!
and, it is end of my journey as a students of SAMURA. no more sleeping in the class, no more DM, no riadah pagi, no more "perhatian kpd plajar aspura, sila pulang ke asrama utk kemas dorm" by ckg azman....and also, it is the end of my career as a KP.yahoo....!!!
ok SAMURA., see u next time..but i don't know when.