Sunday, February 13, 2011

my superbesties!

sesungguhnya, hidup manusia ta pernah lepas dari didampingi oleh rakan - rakan. rakan - rakan juga mempengaruhi kita utk menjadi sama ada lebih baik atau buruk. jadi, disini, saya nk meng-post-kan tentang rakan2 ak yg telah mengubah ak tuk jadi lebih. ak menggelarkan mereka
~MY SUPER BESTIES~

NAZREEN [EMET]
aku mula kenal mamat niyh time form 4. borak borak kosong je mula2.tp lepas tu, ktowg jadi lbeyh rapat. ktowg share the same interest iaitu basketball. haha....ak benci sket main ng dy niyh. susa nk steal bola dari dy. tp, time uh ak ta power ag ar.haha...ble da power, dy plak bengang ng ak " Bert, kau wat ap hah? shoot kau tetiba power plak niyh??" ayat pling ta bleyh bla dari dy.ahaha..dy penah stay umah ak dua kali ta silap. yg first time puasa 2009 n second time bln 2 taun lepas. time uh first time dy kantoi ng ak pasal ZAF.haha.... seriously, dy ni memang keras kpale. bnyk kali gak ak gaduh ng dy.sume ta puas aty punyer pasal.haha...tp, bise la, adat berkawan. dy banyak berjasa dalam hidup aku.time ak tade duit dy pinjamkan. dy pernah blanja ak gi tengok theater imam bukhari semata mata nk ak temankan dy. ak terharu giler time uh. ak tatau nk balas jase dy. time ak tga conflict "perpisahan", dy ar yg tenangkan ak.banyak rahsia ktowg kongsi sesame. tuh la org kate, kawan ketika senag mudah dicari. tapi, ketika susah., inilah dy. perkara yg ktowg slalu wat, haha....main basket la, main tekan2 blakang, nyanyi dalam bilik mandi BGP, makan nalem, burger UA dan macam2 lagi.haha....THANKS EMET!
FIKRI [BACAK]

bacak. dy ni plak ak rapat ng dy time form 4. nasyid pnyer pasal an.haha... dy nampak matured. dy dibesarkan ng ilmu agama yg secukupnya. ak slalu minta pendapat dy sebab dy slalu bercakap seolah olah dy berada di tempat ak. dy antara org yg memahami ak. dy bole di kira org yg jaga penampilan gak ar. locker dy kemas giler, haha...basuh baju almost everyday...macam2 ag...peranan dy dlm hidup ak sama macam emet. cme dy mengajar ak tuk berfikir lbeyh jauh dari ap yg kita mampu buat. time dy jatuh kt court basketball, time uh ak dari klas. ak kesian giler. dy muntah2. time kt hospital, ak macam nk nanges tengok dy. ng keadaan cam2. ak ng emet ta study paper bio time uh..gerak gempur time uh.hmm....dah3, ak penah datang umah dy, seriously, dy memang anak yg baik kt umah.ahahaa...bleh nampak ar..anak sulungkan?? BACAK, THANKS CUZ BEING MY BFF.

ARIF HAFFIZAN [GANU]


ganu. haha....ak btol3 kenal dy time dy stay umah ak...haha...sejak tuh memang ktowg rapat la.dy berperanan sama macam emet ng bacak. dy mengajar ak yg kte mestilah jujur dalam hidup kita. janganlah terlalu pk nk jaga hati org, kita tersiksa. secara jujurnya, dy terlalu menunjukkan perkara dy tak suka dalam sesuatu perkara, dy cakap je ap dy nk.tp still bertapis pada ak.haha...papepon, thanks GANU!

ASYRANI [MEMOT]

sejujurnya, pada awal dy team ng ak kt bgp. ak ta brape gemar ng dy(sorry memot). tapi lame2, sumanya berubah. dy walaupun sedikit menjengkelkan kadang2 tapi banyak baiknya dy ni. haha....antaranya, dy adalah supplier utama makanan kt BGP,huhu.... ak ingat lagi time dy down gler yg ak tatau sebabnya, ak cuba mendekati individu ni, then dy mntak pendapat dari ak..sume, ak terharu gak [hati ak lembut kowt..haha!]. saat time ak supa dupa tension time MRI , dy yg pujuk ak..dy tenangkan ak.thanks memot!

NABIL [ADAN]
ni la manusia paling berjaya dalam bab2 relationship niyh...haha...siyes..ak respect gler. bertahan. mantap gler.bnyk gak nasihat n style dy ak ikut.huhu...tp tu bkn main subject dy. dy sorang yg sangat rajin. sejak dy lepak BGP, dy rapat ng ak. dy la yg plg rajin stay up, wake up, sume dy.ak mmg jenis malas.tp ble tgk dy ak segan kowt. dy usaha lebih. ak pown ikut dy blajar.adan gak org orang pling klakar penah ak jmpe.haha....dy slalu wat ak ketawa...trutama time trial.haha...ciot, PINEAPPLE eyh dan?hahahaha...hanya kita yg memahami nya...

ASEERAH [HAYLIE]
ak first jumpa dak gumok niyh time daptar masuk form4. then, macam2 blaku.ktowg rapat. dy ni manja...kadang2 mara ak sebab bnda yg ta masuk akal. ak geram jugak dlu...sabar la..tp dy mntak maaf..ak simpan ag surat mnx maaf dy kt ak..huhu...tulisan dy yg unik uh susa ak nk baca. haha...dy jugak bnyk tolong dalam ak nk wat keputusan. dy yg start panggil ak "SYATOR"...huhuhu...haylie3....dy nakal, kalau dy cakap, dari jauh da tau da tu dy..ahha...gila2 la snang cakap...tiap2 malam senin ak slalu turun dewan ng dy,,haha a.j.k. perhimpunankan dy...huhu....dy wat keje dy, ak wat benda lain...usha...usha...usha....hahaha!:)

ZAFIRAH [ZAF]
eyh, registed kau ap??haha...tape la...ak kenal dy sebab emet la...dy da bnyk tolong ak .dy org first tau pasal ak. time ak gaduh, dy yg tolong. time ak tga murung, dy jgk yg tolong..dy nicepat stress...ak tatau nape..ap punya penyakit tah.pas2 kne rabun dekat..haha..bru tau...huhu....tapi, dy ni la. wlupun prangai dy unpredictable tp dy ni tulus hati nya..huhuhu....nanges gak ye zaf? dy gak jenis yg layan2 kpale gak an, so sng hidup ak..dy pown ak tgk bnyk mengubah kwan baik ak yg sowg uh.haha...bgus la..kowg ak doakan lgpn zaf, ag bape hari je zaf nk tggu. ak lagi 10 bln.ok??haha....siyes, hubungan ak banyak dy tolong... pengapit ak nk zaf? emet nk jd, kau nk skali? tunggu lagi 7 tahun,insyaAllah.....

HASLYANA [HAS]
TKP ak niyh, wlupun kecik. tapi berjiwa besar. ak bersemangat nk memimpin sebab dy la. cbe bygkan. ng size dy yg kecik, dy mampu tuk menghadapi sume masalah dy kt aspuri uh. cam kne buli gak ak tgk. so, ak protect la dy gak sbb dy slalu kne buli. ak respect ng dy niyh. bnyk benda ak blaja ng dy. time ak tga stress, dy slalu dgar cite ak. vice versa la...haha.,dy da cam adik ak da.haha...wlupun ak tade adik an.hahaha.....dy assistant terbaik penah ak ad.thanks has!

DAYANA [DAYAN]
cam tade beza je name betul ng dalam kurungan uh.haha....ok sian dia ni. haha....dy cam side kick yg hebat la...cam KATO dlm THE GREEN HORNET... haha...sebab, dy cam dalam slow2 dy nasihatkan ak....dalam diam usik2 org...haha....dayan2..dy pown bnyk tolong ak.haha...ucapan mintak maaf ng ak kirim uh..thanks dayan.hehe..wlupun ta byk ak cite tntg kau.tp kau bnyk berjasa dalam hidup ak.

mereka niyh SUPER BESTIES ak. namun, bukan mereka jew yg bnyk berjasa ngan ak, ramai lagi.cuma sukar tuk di tulis....niyh rangkuman ringkas mereka yg ak terhutang budi,

basketballers 27
zaien
gee
awin
addin, azman, azfar, arif, fahmi, shukri

n ain rosli, daniel izzat, abdullah, khadijah lukman,aini, hazyqa, lada, sheikh, n mreka yg berjasa dengan ku..
I LOVE U GUYS!

ak ta letak pasal "DY" dalam post ni sbb dy bkn bestie ak.dy lebih dari tuh..huhu....

CHING CHING CHING!

Friday, February 11, 2011

Malaysia's Public Transport

sukar nk mengaku.tp inilah hakikatnya.

dalam kita meniti untuk mencapai wawasan 2020, kte slalu utamakan pembangunan.wat menara tu lah, inilah. shopping complex la...tp, perkara penting kte slalu lupa adalah public transport.

kte nk Malaysia maju, tp public transport yg banyak dibangunkan di KL dan bandar berhampiran dengannya. negeri2 lain? cuba kita tgk negara2 lain la. mereka mempunyai public transport yg sangat efisen. jaringan yang sangat banyak dan banyak pilihan. jika ingin pergi ke sebuah negeri ke negeri lain, mereka ada bas, flight dan train. yg nk di fokuskan skarang ni, Malaysia hanya ad bas sahaja.flight bagi mereka yg mampu. tu pown air asia bukan murah sangat n bukan ke sume destinasi. jadi, tuh la yang jadinya bas ta cukup. orang ta balik raya la...sume. kemalangan pown jadi banyak sebab pemandu bas di suruh memandu laju tuk amek penumpang yang lain pulak, bnykkan trip. train Malaysia tidak menjadi pilihan ramai org kerana lambat dan stesen yg jauh dari bandar mereka tinggal.

dari segi dalam bandar pula, saya ambil contoh JB la sebab saya duduk JB. pengangkutan awam tuk bergerak ke bandar adalah bas sahaja. takan nk mengharap pada bas saja?? bas pula tidak mengikut jadual. kadang kala tunggu sampai hampir satu jam setengah baru ad bas. sebab tu jugak JB bnyk kenderaan persendirian. nk mengharapkan teksi. mahal. bukan sume orang mampu.dalam keadaan krisis ekonomi. kita perlu mencari jalan yg lebih menjimatkan.

jadi, saya harap kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan majukan sistem pengangkutan awam. manfaat untuk negara kita juga.pelancong datang bukan nk tgk keindahan alam yg ada pada negara kita jew., mereka juga memerhati kemudahan pengangkutan awam. perkara yg memudahkan mereka tuk melancong. walaupun peratus pelancong yg datang Malaysia makin bertambah, saya yakin, dengan memantapkan pengangkutan awam. kadar pelancongan jadi lebih menarik.

kita mampu capai Wawasan 2020 jika kita sama-sama majukan Malaysia. janganlah hanya mengharapkan kerajaan. bukan kerajaan je yg duduk kat Malaysia ni. berhenti la bertelagah....

Thursday, February 10, 2011

METROSEXUAL: in my opinion

haha...at last, this blog updated.
ok, topik hari ni ak nak cite pasal metrosexual..hmm.

METROSEXUAL
DEFINATION (wikipedia):
a neologism derived from metropolitan and heterosexual coined in 1994 describing a man who displays behavior stereotypically associated with homosexual. men (such as a strong concern for his appearance), although he is not homosexual.

jd, adakah anda tergolong dalam mereka yg metrosexual.lelaki la.haha.
how to know if you are metrosexual??ching3!click here to know the answers.

ryan seacrest

MY OPINION
david beckham
pada pendapat ak, ta salah untuk jadi lelaki metrosexual.lelaki juga patut memikirkan penampilan. JIKA PEREMPUAN, HANYA BOLEH BERHIAS UNTUK SUAMI SAHAJA. bukan untuk yang lain.jadi, lelaki lebih sepatutnya berhias bukan perempuan.KAN?
cuma, kia harus berpada pada.janganlah kerana menjaga penampilan sanggup menghabiskan gaji untuk sebulan. mestilah mengikut kemampuan. jika kita nk mengikut style ryan seacrest ng david beckham memang la kita ta mampu. jadi, berpada padalah dalam berbelanja.haha., jadi, majoriti rakyat dunia kini sudah menuju kearah ke-metrosexual-an.haha. mereka semakin kesah tentang penampilan mereka, orang sekeliling mereka dan semestinya, mereka bukan GAY.paham??haha. oleh itu, marilah sama kita sama-sama menjadi AVERAGE METROSEXUAL GUY.hahaha...ta susa.....just jaga penampilan.mne cacat kte ubah la kan senang!
kalo dlu kt skola, sume mempertikaikan ak ng memot. contoh la ak, pki shampoo l'oreal, ubat gigi sensodyne, minyak wangi paco rabbane(emet slalu mntak skit :D), gosok baju sentiasa, stapler baju(haha...),dry cleaning, ng macam2 lagi.pd ak tu blom metro ag....memot lagi DASYAATT..haha....taley lawan dy la....keyh, ak pown tatau nk tulis ap sbenor nya..haha...daa..


CHING CHING CHING!