Friday, February 11, 2011

Malaysia's Public Transport

sukar nk mengaku.tp inilah hakikatnya.

dalam kita meniti untuk mencapai wawasan 2020, kte slalu utamakan pembangunan.wat menara tu lah, inilah. shopping complex la...tp, perkara penting kte slalu lupa adalah public transport.

kte nk Malaysia maju, tp public transport yg banyak dibangunkan di KL dan bandar berhampiran dengannya. negeri2 lain? cuba kita tgk negara2 lain la. mereka mempunyai public transport yg sangat efisen. jaringan yang sangat banyak dan banyak pilihan. jika ingin pergi ke sebuah negeri ke negeri lain, mereka ada bas, flight dan train. yg nk di fokuskan skarang ni, Malaysia hanya ad bas sahaja.flight bagi mereka yg mampu. tu pown air asia bukan murah sangat n bukan ke sume destinasi. jadi, tuh la yang jadinya bas ta cukup. orang ta balik raya la...sume. kemalangan pown jadi banyak sebab pemandu bas di suruh memandu laju tuk amek penumpang yang lain pulak, bnykkan trip. train Malaysia tidak menjadi pilihan ramai org kerana lambat dan stesen yg jauh dari bandar mereka tinggal.

dari segi dalam bandar pula, saya ambil contoh JB la sebab saya duduk JB. pengangkutan awam tuk bergerak ke bandar adalah bas sahaja. takan nk mengharap pada bas saja?? bas pula tidak mengikut jadual. kadang kala tunggu sampai hampir satu jam setengah baru ad bas. sebab tu jugak JB bnyk kenderaan persendirian. nk mengharapkan teksi. mahal. bukan sume orang mampu.dalam keadaan krisis ekonomi. kita perlu mencari jalan yg lebih menjimatkan.

jadi, saya harap kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan majukan sistem pengangkutan awam. manfaat untuk negara kita juga.pelancong datang bukan nk tgk keindahan alam yg ada pada negara kita jew., mereka juga memerhati kemudahan pengangkutan awam. perkara yg memudahkan mereka tuk melancong. walaupun peratus pelancong yg datang Malaysia makin bertambah, saya yakin, dengan memantapkan pengangkutan awam. kadar pelancongan jadi lebih menarik.

kita mampu capai Wawasan 2020 jika kita sama-sama majukan Malaysia. janganlah hanya mengharapkan kerajaan. bukan kerajaan je yg duduk kat Malaysia ni. berhenti la bertelagah....

3 comments:

  1. haha best gilee kan kalau kat seluruh negara ni ad LRT je , or tkksah laa komuter ke pape , jnji memudahkan perjalanan . haha

    ReplyDelete
  2. haha,, mgkin tmpt ko yg bmslh je kot,,
    tmpt q yg "ulu" nyh pn sng je dpt bus,, 15 min smpy 3 bus lalu,, xpe2,,nty ko jd lh mntri pngngkutan tym taon 2o2o eh,, sure mslh nyh ley stle gn sgrenye,,,

    ReplyDelete
  3. dj ak nga membayangkan lrt kt sluruh negara, perh kat macam ade byk plak tiang2 lrt tu haha :P

    tp bus tu pt0t dibykkan, bt02, and the route should be clearer, ak d0k kajang tapi sorry, taktau la bas mne pegi mane, nk naek bas pun susa,, negara kte pt0t contohi ngara mju dgn trnsportation d0rg, best kot nk pegi memane haha (abeslaa sng nk kua rumah pasniii)

    ReplyDelete